Sál sládka Paspy získal zpět svoji krásu

Autor: Marta Jiroudková <marta.jiroudkova(at)centrum.cz>, Téma: Dokumenty, Zdroj: novinky.cz, Vydáno dne: 12. 12. 2012



Asi téměř nikdo, kdo se ocitne na jedné z nejrušnějších smíchovských křižovatek Na Knížecí, netuší, že u nedaleké tramvajové zastávky je krásný společenský sál, v němž se pražská smetánka scházela už v roce 1873. Zájemci najdou Paspův sál, který nese jméno jednoho z nejvýznamnějších sládků smíchovského pivovaru, v prvním patře restaurace Potrefená husa Na Verandách.
"Reprezentační restaurace byla součástí už původního pivovarského komplexu Staropramen na Smíchově a pravidelně v ní zasedala správní rada. Už na podzim roku 1871 se pak otevřela na dvoře pivovaru restaurace zvaná Na verandách. Ta byla již tehdy tak populární, že výtoč jen během nedělního odpoledne byla stejně vysoká jako měsíční odbyt středně velké restaurace dnes," říká k historii gastronomických zařízení v Nádražní ulici Jiří Smíšek, manažer společnosti F&B Centrum, která má Potrefenou husu Na Verandách i Paspův sál v nájmu a je provozovatelem těchto prostor.
Místnost o rozloze tři sta metrů čtverečních současný provozovatel Potrefené husy zrenovoval. "Rekonstrukce včetně předchozích úprav přišla na více než tři milióny korun, dělaly se nové podlahy, zlacené štuky, repasovali jsme ve výčepu u sálu i ručně pasované historické pípy, z nichž tečou zdejší piva včetně nefiltrovaného. Šlo o atypické kousky a jedna vyšla na bezmála třicet tisíc," popisuje Smíšek.
Sál, jehož renovace se musela konzultovat s památkáři, zdobí v průčelí obraz pivovaru namalovaný podle dobové fotografie z roku 1912.
Zůstala tady po jednom setkání, kdy firma, jež prostory využila, pozvala k oživení akce i malíře. "Už se jim dál nehodil, tak jsme si ho rádi nechali, doplňuje dobře pivovarský ráz sálu," upozorňuje Smíšek s tím, že historické prostory poskytují společnostem nejen k pořádání konferencí, firemních prezentací a svateb, ale hlavně na konci roku na vánoční a novoroční večírky. "Poslední roky ale pozorujeme i nový trend – tyto akce se přesouvají na leden, aby se už v tak dost vypjatém předvánočním čase nemuseli zaměstnanci ještě více stresovat, zda všechno stihnou," dodává manažer společnosti F&B Centrum razící heslo: "Kdo si u nás objedná catering, neplatí nájemné."
Nejnižší částka, na které začíná standardní nabídka pro zájemce, není stanovena a objednatel tedy není ničím limitován. A co si hosté z nabídky nejvíc chválí? "Soustředíme se hlavně na českou kuchyni, náš guláš je prý nepřekonatelný," uzavírá Jiří Smíšek.

 


„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl a je, tak má být to, co je a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ Jan Werich